Bootcamp is een trainingsstijl die is overgewaaid vanuit Amerika. Het Amerikaanse leger gebruikt deze methode om de soldaten te trainen om continue op hun best te presteren. De bootcamp die we vandaag kennen, is een commerciële variant hiervan. Een training vindt meestal plaats in de buitenlucht waarbij het doen van bepaalde (full-body) fitnessoefeningen worden afgewisseld met hardlopen op een flink tempo.
Een bootcamptraining is samengevat een intervaltraining gedaan op een hoog intensiteitsniveau. Tegenwoordig zijn ook hierop een heleboel variaties. Het belangrijkste is dat het type training die je doet bij je past. Het leuke van bootcamptraining is dat je allerlei sportdisciplines met elkaar kunt combineren en op die manier waanzinnige trainingsplannen kunt opstellen.
We houden van intensieve en explosieve trainingen waarbij we werken aan onze kracht en uithouding. Ook kiezen we ervoor om onze buitenlessen te doen in kleine groepjes van twaalf personen met dagelijks een wisselende training. De wisselende trainingen noemen we, WOD’s. Een WOD staat voor Workout of the Day. Tijdens een WOD combineren we cardio-oefeningen met krachttraining tot een full-body workout van ongeveer 60 minuten. De oefeningen die we gebruiken komen uit verschillende disciplines zoals gymnastiek, CrossFit, yoga en fitness. De bewegingen zijn veilige, effectieve en efficiënte bewegingen die vergelijkbaar zijn met de bewegingen die je alledaags doet. We geven je alleen een extra duwtje in de rug, voeren de druk wat op waardoor je hartslag overuren maakt en je in het zweet uitbreekt.
Het is duidelijk dat bootcamp een buitentraining is waarbij aandacht besteed wordt aan uithoudingsvermogen, kracht, figuur en souplesse. We willen graag iets dieper ingaan op de aspecten waarbij we tijdens een training de nadruk opleggen.

Mobiliteit

Tijdens de training besteden we tijd aan mobiliteit. Mobiliteitstraining speelt een grote rol bij het verbeteren van de bewegingskwaliteit. Heb je last van de onderrug? Lage rugpijn kan worden veroorzaakt door verzwakte of stijve spieren en gewrichten. Achter ons bureau zitten kan een reden zijn waarom je rugpijn hebt. Tijdens de mobiliteitstraining richten we ons op deze ‘verzwakte’ gebieden, terwijl we werken aan kracht, flexibiliteit en stabiliteit van het lichaam.

Kracht

We trainen voornamelijk met het eigen lichaamsgewicht en attributen die worden gebruikt in de crosstraining. Het trainen met het eigen lichaam wordt vaak onderschat, maar is naar onze mening de manier naar een sterk en gezond lichaam. Voor het trainen met eigen lichaamsgewicht, heb je ook geen halters en gewichten nodig. Met het eigen lichaamsgewicht duw, trek en draag je letterlijk het eigen lichaam. Iedere beweging is een samengestelde oefening waardoor je kracht functioneel wordt ingezet. Met deze trainingsmethode streven we naar sterke spieren en een evenwichtig lichaam.

Uithoudingsvermogen

Het doel is om oefeningen uit verschillende disciplines op intensieve wijze met elkaar te combineren. Veel sporten richten zich op een vorm van verbetering. Door snelheid, explosiviteit en kracht met elkaar combineren, train je een bredere fitheid waardoor je uithoudingsvermogen ijzersterk wordt.